Fereastra afisatã de un program de navigatie poate fi divizatã în
mai multe sectiuni, fiecare afisând o paginã Web diferitã.
Multe dintre site-urile Web afiseazã o paginã continând un banner
în partea superioarã si un cuprins în stânga sau în dreapta, restul paginii modificându-si continutul în functie de linia din cuprins selectatã.
Pentru a putea realiza un astfel de site Web se parcurg urmãtorii pasi :
- se creazã paginile care vor apãrea în cadre
- într-o primã paginã se definesc cadrele (dimensiuni, dispunere) ; pagina aceasta nu va contine informatii vizibile pe ecran. Ea va contine sectiunea HEAD dar nu va contine sectiunea BODY.
Specificarea dimensiunii unui cadru se poate face în pixeli (de exemplu 200), ca procent din întreaga paginã (de exemplu 34%) sau printr-un asterisc (*) dacã se doreste extinderea unui cadru pânã la limita ferestrei. Realizarea cadrelor se bazeazã pe marcajele <FRAMESET> si <FRAMES>.
Fiecare cadru are un nume prin care va fi ulterior referit pentru a i se modifica pagina afisatã în interior. Numele se defineste prin atributul NAME al marcajului <FRAME>.
Exemplu:
Dacã un cadru este prea mic pentru a afisa în întregime pagina specificatã i se vor atasa automat bare de defilare (scrool).
Pagina precedentã cuprinde douã cadre dispuse pe douã linii (ROWS), primul de lãtime 150 pixeli si al doilea pânã la marginea de jos a ferestrei.
Dacã sub primul cadru se doreste afisarea a douã cadre pe linie, ca în figurã, se va modifica descrierea paginii ca mai jos :
<HTML>
<HEAD> <TITLE>Cresterea albinelor</TITLE></HEAD>
<FRAMESET ROWS="150,*">
<FRAME NAME="banner" SRC="banner.html">
<FRAMESET COLS="30%,*">
<FRAME NAME="cuprins" SRC="cuprins.html">
<FRAME NAME="main" SRC="princ.html">
</FRAMESET>
</FRAMESET>
</HTML>
Paginile din cadre contin numai sectiunea BODY.
O paginã dintr-un cadru poate comanda ce paginã sã fie afisatã într-un alt cadru. Pentru aceasta se foloseste marcajul <A> cu atributul TARGET care specificã numele cadrului în care se va realiza afisarea. Pagina "cuprins.html" ar putea avea de exemplu urmãtorul continut :
<HTML>
<BODY>
<OL TYPE=I>
<LI> <A HREF ="introd.html" TARGET="main"> INTRODUCERE </A>
<LI> <A HREF ="caract.html" TARGET="main"> CARACTERISTICI </A>
<LI> <A HREF ="struct.html" TARGET="main"> STRUCTURA SOCIALÃ</A>
<OL TYPE=A>
<LI> <A HREF ="solit.html" TARGET="main"> Albine solitare</A>
<LI> <A HREF ="soci.html" TARGET="main"> Albine sociale</A>
<LI> <A HREF ="parazi.html" TARGET="main"> Albine parazite</A>
</OL>
<LI> <A HREF ="famili.html" TARGET="main"> FAMILII</A>
</OL>
</BODY>
</HTML>
Alte atribute legate de descrierea cadrelor :
Exemplu:
<FRAME SRC="Frames/Introd.html" FRAMEBORDER=5 SCROOLING=yes>
<Unele navigatoare vechi nu au posibilitatea de a afisa cadre. Pentru acest caz, în pagina care contine descrierea dispunerii cadrelor se include marcajul <NOFRAMES> . . . </NOFRAMES>. Continutul uzual inclus între marcaje este un avertisment care sugereazã celui care doreste sã deschidã pagina sã-si actualizeze programul de navigatie. Aplicatiile actuale vor ignora marcajul.
Exemplu:
<NOFRAMES> In order to view this page you should have a browser able to use frames. You could get one at http://netscape.com. If you use MS Internet Explorer try at http://msn.com. </NOFRAMES>